Η Λάρισα μπορεί να είναι κόμβος παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού. Να δούμε τον πολιτισμό αλλιώς, όχι μόνο ως ένα συγκινητικό αποθετήριο μνήμης, αλλά ως μια δυναμική και ζωντανή διαδικασία.
Να αγκαλιάσουμε τους νεαρούς δημιουργούς σε όλα τα είδη της τέχνης και να προβάλλουμε τη Λάρισα ως κόμβο καλλιτεχνικής συνάντησης.
- Larissa city pass – Κάρτα πολιτισμού: Πρόκειται για διευκόλυνση προσβάσεων σε σινεμά, μουσεία, θέατρα, μαθήματα χορού ή αγορές βιβλίων κ.τ.λ.
- Δράσεις βιωματικής εκπαίδευσης στα σχολεία: εκδρομές στη φύση, παραποτάμιοι περίπατοι, επισκέψεις σε εμβληματικούς χώρους, επισκέψεις στο οικολογικό πάρκο, βιωματικά παιχνίδια κ.α.
- Πρόγραμμα τοπικής ιστορίας – συνεργασία με Α’ θμια και Β ́θμια Διεύθυνση εκπαίδευσης: περίπατοι – δρόμοι Λάρισας – μάθημα στο σχολείο.
- Αναβάθμιση του ρόλου του Θεσσαλικού Θεάτρου και αξιοποίηση της φήμης του με διεύρυνση των δράσεων του.
- Θέσπιση της «Εβδομάδας Αρχαίου Θεάτρου»
- Δημιουργία Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου
- Δράσεις από τη Δημοτική Σχολή Χορού: Σειρά δράσεων με οργανωμένες παραστάσεις τόσο από μαθητές της σχολής όσο και από μεικτές παραστάσεις με συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών του χορού. Οποιοδήποτε επιχορηγούμενο από το Δήμο, φεστιβάλ πειραματικού, κλασσικού χορού ή και χοροθεάτρου θα περνάει στην Δημοτική σχολή χορού με σύμπραξη ελεύθερων καλλιτεχνών.
- Εξωστρεφή μουσεία: ένταξη των μουσείων μέσα στο σχεδιασμό των δράσεων των άλλων πολιτιστικών φορέων. Παραχώρηση των χώρων των μουσείων σε καλλιτεχνικές προτάσεις νέων καλλιτεχνών δωρεάν για να δημιουργήσουν μέσα σε αυτά. Τα μουσεία πρέπει να είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπνέουν.
- Δημιουργία δικτύου Βιβλιοθηκών, το οποίο θα διοργανώνει και θα συντονίζει μαθητικούς αγώνες λεσχών ανάγνωσης.
H Λάρισα ως πολιτιστικό κέντρο
- Φεστιβάλ Πηνειού: Προτείνεται το άνοιγμα του φεστιβάλ σε τέχνες και δραστηριότητες πέραν της μουσικής ( Θέατρο δρόμου, χορός, κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικές δράσεις για τα παιδιά, αθλητικές δραστηριότητες, graffiti artists, παρουσιάσεις βιβλίων με οικολογικό περιεχόμενο). Άνοιγμα του φεστιβάλ σε φορείς, εθελοντικά σωματεία και εθελοντές κατά τα πρότυπα του παρελθόντος.
- Φεστιβάλ καφέ: Δημιουργία νέου θεσμού, με διεθνή χαρακτήρα και χαρακτηριστικά με φιλοξενία διεθνών μπαρίστα, καθώς και παραγωγών και εμπόρων καφέ με παράλληλες πολιτιστικές δράσεις γύρω από το θέμα. Συνεργασία με τον Σύλλογο Καφετεριούχων Λάρισας.
- Φεστιβάλ λογοτεχνίας σε συνέχεια της παρακαταθήκης του Καραγάτση στην ευρύτερη περιοχή
- Οικονομική ενίσχυση του Θεσσαλικού Θεάτρου, με παράλληλο έλεγχο δαπανών. Άνοιγμα των δομών του θεάτρου σε νέους καλλιτέχνες και ομάδες.
- Εβδομάδα Αρχαίου Θεάτρου κάθε καλοκαίρι με φιλοξενία σχημάτων από Ελλάδα και επιλεγμένων από εξωτερικό. Η Εβδομάδα Αρχαίου Θεάτρου θα αποτελέσει προπομπό του Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, με τη λειτουργία του Α’ Αρχαίου Θεάτρου.
- Ενίσχυση του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης
Λάρισα, πόλη του Ιπποκράτη
- Ανάδειξη της ιστορίας της Ιατρικής στη Λάρισα και τη Θεσσαλία
- Συνεργασία με μουσεία του τόπου για τη φιλοξενία σύγχρονων διαδραστικών εκθέσεων.
Αρχαίο Θέατρο
Δημιουργία Τράπεζας Γης για επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων:
- Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές της πόλης αποφάσισαν όλο το οικοδομικό τετράγωνο του αρχαίου θεάτρου (ΚΧ 871) να χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος. Ένας χαρακτηρισμός που μας δεσμεύει και σήμερα τόσο για αυτό το οικοδομικό τετράγωνο όσο και για τα άλλα δύο οικοδομικά τετράγωνα (867Γ και 867Α).
- Μεγάλος μας στόχος είναι η ολοκλήρωση αυτών των σχεδιασμών, με τους χώρους να διατίθενται στην πόλη, στις Λαρισαίες και στους Λαρισαίους, χωρίς αστερίσκους και μικροπολιτικές. Θα πρέπει, επίσης, να δούμε και τα υπόλοιπα οικοδομικά τετράγωνα πέριξ του Α’ αρχαίου θεάτρου.
Φεστιβάλ Θεάτρου: Το αρχαίο θέατρο θα μπορούσε να φιλοξενήσει Φεστιβάλ Θεάτρου διεθνούς χαρακτήρα (International Theatre and Performing Arts Festival), καθώς και πολυμεσικά φεστιβάλ που μπορούν να ενταχθούν ομαλά στον περιβάλλοντα χώρο, περιλαμβάνοντας ιδιαίτερους φωτισμούς, αναπαραστατικές και εικαστικές τεχνικές.