Παρόν
Σκιαγραφώντας τη δραματική εικόνα που υπάρχει σήμερα με την πλαστική ρύπανση, ο ΟΗΕ επισημαίνει πως κάθε χρόνο, πάνω από 400 εκατ. τόνοι πλαστικού παράγονται παγκοσμίως – το ένα τρίτο των οποίων χρησιμοποιείται μόνο μία φορά.
Κάθε μέρα, το ισοδύναμο περισσότερων από 2.000 απορριμματοφόρων γεμάτων πλαστικό απορρίπτεται στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες μας. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Τα μικροπλαστικά βρίσκουν το δρόμο τους στα τρόφιμα που τρώμε, στο νερό που πίνουμε και στον αέρα που αναπνέουμε. Το πλαστικό είναι κατασκευασμένο από ορυκτά καύσιμα – όσο περισσότερο πλαστικό παράγουμε, τόσο περισσότερα ορυκτά καύσιμα καίμε και τόσο χειρότερη είναι η κλιματική κρίση.
Η ευαλωτότητα της Λάρισας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή έχει ήδη επισημανθεί.
Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές συσκευές κατά μέσο όρο ένας Έλληνας παράγει σχεδόν 17 κιλά ηλεκτρονικά απόβλητα το χρόνο, ποσότητα αισθητά υψηλότερη σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το κόστος ταφής των απορριμμάτων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του ανεκτού και οι δήμοι αναζητούν τρόπους για να το μειώσουν.
Μέλλον
Η ταφή των αποβλήτων ή υπολειμμάτων θα έχει την υψηλότερη χρέωση, ακόμη και τριπλάσια από τη διαλογή στην πηγή → αύξηση ανταποδοτικών τελών.
Έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δείχνει ότι μπορούμε να μειώσουμε την πλαστική ρύπανση κατά 80% έως το 2040 – εάν δράσουμε τώρα για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, τον αναπροσανατολισμό και τη διαφοροποίηση μακριά από τα πλαστικά.
Οι προτάσεις μας για Καθαριότητα & Ανακλύκλωση στη Λάρισα
- Εξορθολογισμός της διαχείρισης του τομέα καθαριότητας από την δημοτική αρχή.
- Εισάγουμε τον θεσμό του «Βοηθού του Δημότη», με αρμοδιότητα την παρακολούθηση κοινόχρηστων χώρων: καθαριότητα, πράσινο, αστικός εξοπλισμός, φωτισμός, γκράφιτι. Ο Βοηθός Δημότη καταγράφει κάθε πρόβλημα που συναντά στην περιοχή ευθύνης του και φροντίζει για την αποκατάστασή του το συντομότερο δυνατό. Οι κάτοικοι αποκτούν τον δικό τους άνθρωπο του Δήμου, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται άμεσα. Παίρνοντας υπόψη έναν ρεαλιστικό αριθμό υπαλλήλων που μπορούν να υπηρετήσουν σε αυτή την υπηρεσία καθώς και τις ανάγκες των γειτονιών της πόλης, υπολογίζουμε ότι στον θεσμό του «Βοηθού του Δημότη» θα απασχοληθούν περί τους 40 δημοτικούς υπαλλήλους.
- Δρομολογούμε τα απορριμματοφόρα σε ώρες που δεν ενοχλούν την κυκλοφορία. Οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς ενημερώνονται για το εβδομαδιαίο ωράριο αποκομιδής, με μήνυμα στο κινητό τους.
- Προωθούμε την κυκλική οικονομία. Καθιερώνουμε στις γειτονιές την «Ημέρα Ανταλλαγής», για τη δωρεάν ανταλλαγή αντικειμένων που αλλιώς θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
- Διεύρυνση ρευμάτων ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ.
- Ανταποδοτική ανακύκλωση για κατοίκους, στα πρότυπα του δήμου Ηρακλείου: κίνητρα στους κατοίκους της πόλης για να συμμετέχουν ακόμα πιο αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερους αριθμούς στη σύγχρονη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Όσο περισσότερο ανακυκλώνουν, τόσο περισσότερα θα κερδίζουν σε έκπτωση για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από τις δεκάδες μεγάλες, αλλά και τοπικές επιχειρήσεις που μετέχουν στο πρόγραμμα ανταποδοτικότητας. Η αποκομιδή θα γίνεται με ραντεβού, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Το ανακυκλώσιμο υλικό θα ζυγίζεται και, αναλόγως με την ποσότητα, θα πιστώνονται πόντοι στο λογαριασμό του κάθε σπιτιού.
- Ανταποδοτική ανακύκλωση για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Εγκατάσταση περισσότερων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων και αντιμετώπιση του υφιστάμενου προβλήματος χωρητικότητας τους.
- Γενναία στροφή στην κομποστοποίηση.
- Εκπόνηση μελέτης για κατασκευή Πάρκου Ανακύκλωσης: Τα Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είναι προορισμοί για νέους ανθρώπους, μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας πολυχώρο ανακύκλωσης. Εκεί μπορούν, μεταξύ άλλων, να επιστρέφουν χύδην τις προς ανακύκλωση συσκευασίες. Επίσης το πάρκο μπορεί να αποτελεί κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές, εργαστήρι καλλιτεχνικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, κέντρο βιωματικών παιχνιδιών κ.τ.λ.