Οι υπάρχουσες υποδομές και τρόπος διαχείρισης της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στη Λάρισα, μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες της πόλης στο παρόν.
Στο μέλλον, η κατάσταση φαίνεται ότι θα εκτραχυνθεί -μέσα στις επόμενες δεκαετίες- λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση του πληθυσμού στη Λάρισα και αντίστοιχη κατοχή και χρήση Ι.Χ οχημάτων.
Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, λύσεις και δράσεις.
Τι προτείνουμε
Η πρότασή μας, που θα αναλυθεί διεξοδικά το επόμενο διάστημα, στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος στάθμευσης στην πόλη της Λάρισας.
- Δημιουργία περισσότερων από 6.000 θέσεων στάθμευσης, σε χώρους εκτός κέντρου, περιμετρικά του εσωτερικού δακτυλίου, αλλά και στο κέντρο της Λάρισας.
- Προκειμένου να ξεκινήσει η αντιμετώπιση του ελλείμματος των θέσεων στάθμευσης γρήγορα και με μικρό κόστος, προτείνεται η διερεύνηση διαμόρφωσης συγκεκριμένων χώρων σε υπαίθριους δωρεάν χώρους στάθμευσης.
- Ο Δήμος Λαρισαίων κατέχει σημαντικό αριθμό δημοτικών χώρων στάθμευσης: την τελευταία δεκαετία δεν πραγματοποιήθηκε καμία αναβάθμιση αυτών. Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει την αναβάθμιση/αναδιάταξη αυτών των συγκεκριμένων χώρων, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των θέσεων. Η χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων μπορεί να προκύψει και από ιδίους πόρους ή/και από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ.
- Να εξεταστεί σοβαρά η πρόταση του ΤΕΕ-ΚΔΘ που αφορά, στη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης (ΟΣΕ, Κεντρική πλατεία και πλατεία Ταχυδρομείου) και μόνον στον χώρο πλησίον των ΚΤΕΛ η πρόταση αφορά σε υπέργειο χώρο στάθμευσης.
- Οι θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης να χωροθετηθούν σε μικρή απόσταση βαδίσματος από τον κεντρικό πυρήνα, μόνο στις κύριες οδούς, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι κινήσεις για ανεύρεση ελεύθερης θέσης στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας των γειτονιών.
- Κίνητρα και ενθάρρυνση μη χρήσης αυτοκινήτου: o δήμος θα αναγνωρίζει μέσα από ένα σύστημα κατά πόσο το αυτοκίνητο παραμένει σταθμευμένο και θα επιβραβεύει τον ιδιοκτήτη του προσφέροντας του προνομιακές προσβάσεις στη δημόσια συγκοινωνία.